Havet, öar, skogen

 

Ytterst på Bokenäset, norr om Orust och mitt i Bohuslän, ligger Kärlingesunds Gård. Här finns de röda klipporna vid havet och den vackra skärgården, men detta är samtidigt en av Bohuskustens lummigare delar. Bokenäset har ett rikt och böljande kulturlandskap med fornminnen, bok- och ekskogar. I den här videon pratar Kåre lite om omgivningarna närmast Kärlingesund (på engelska).

 

 

 

Kärlingesunds Gård ligger i Kärlingesund naturreservat, omgärdad av ängar, mäktiga ek- och bokdungar och precis intill Nordströmmarnas spännande vattenvägar – ett paradis för kajakpaddlare. I naturreservatet finns en rik flora och ett rikt fågelliv. Flera fina vandringsleder ringlar dig genom det kuperande landskapet. Kor, kalvar och hästar betar i hagarna kring gården och bara naturens egna ljud bryter den rofyllda tystnaden. Några hundra meter bort höjer sig en hisnande utkiksplats högt över havet och en av vandringsstigarna går genom en sagolikt vacker bokravin. Nära gården finns också en bad- och båtbrygga, med en mindre båtplats för gäster som vill anländ sjövägen.

 

 

I havet utanför Kärlingesund ligger Flatön och Skaftö och däremellan den lilla ön Bassholmen, med ett rikt fågelliv och strandängar med betesdjur. Bassholmen har ett museum för allmogebåtar och sommartid finns ett välbesökt våffelkafé. Hämtning ditut med båt från Kärlingesunds brygga kan beställas.

Bro över till Skaftö går ett par kilometer nordväst om Kärlingesunds Gård. Avstånden lämpar sig väl för en dagsutflykt på cykel och ön har fina cykelvägar med varierande utflyktsmål. Sommartid finns här flera restauranger och kaféer. På Skaftö finns några av Bohusläns mest pittoreska små fiskesamhällen: Fiskebäckkil och Grundsund.

 

Fiskbebäckskil

 

Fiskbäckkil har en mångfald välbevarade högreståndsvillor från det sena 1800-talet, med sirlig snickarglädje och utsmyckade punschverandor. I utkanten av det lilla samhället finns största badplatsen Bökevik, med långgrund sandstrand, brygga och klippor, men ön har flera fina badplatser. Från Fiskebäckkil går sommartid personfärjor över sundet till Lysekil med Havets Hus och andra sevärdheter. Mellan Fiskebäckkil och Grundsund ligger Skaftö golfklubb med restaurang.

Grundsunds bebyggelse har präglats av det lilla fiskelägets små enkla stugor och fiskebodar, tätt sammanpackade på klipporna längs med hamnkanalen. Strax utanför, på öns sydvästliga udde, ligger Islandsberg med sitt säregna stenlandskap. En ovanlig naturupplevelse värd ett besök.

 

 

Vill man göra en utflykt till Flatön och kanske äta en bit på Handelsman Flink tar man färjan ditöver några kilometer sydöst om Kärlingesunds Gård.

 

Hällristning Tanumshede

 

Vitlycke hällristningar, Tanumshede

80 km norr om Kärlingesund ligger Tanumshede och de unika, antika och fantastiska hällristningarna i Vitlycke.

Hällristningarna i Vitlycka är bland de allra mest välkända i Sverige och attraherar hundra tusentals besökare från hela världen varje år. Människor började rista på hällarna här i slutet av Bronsåldern, omkring 1800 f Kr. Under de följande århundradena återvände människorna för att skapa nya ristningar på denna andliga plats och de senaste ristningarna gjordes precis innan Kristi födelse.

Totalt finns här närmare 500 figurer. De vanligaste är ristningar av skepp som kanske var en symbol för resan till dödens rike eller kanske en symbol för makt eftersom skeppen förde med sig de importerade artefakterna i brons som gav status och prestige till ledarna och dess familjer.

Mer information hittar du här.

 

Pallaskatt Nordens Ark

 

Nordens Ark

Nordens Ark ligger 71 km norr om Kärlingesund. Det är en djurpark framför allt för utrotningshotade arter.

Den är indelad i tre delar – vildmarksparken, bondgården och ekoparken. Det är gratis att gå in i ekoparken, men till de två andra delarna behöver du köpa en biljett.

I vildmarksparken hittar du djurparkens vilda djur, som t ex Amur-tigrar, snöleoparder, Pallaskatter, djärvar, lodjur, vargar och renar. Det finns också ett våtland med fåglar och amfibier. Det finns en vandringsled på 3 km som går genom vildmarksparken.

 

Mer information hittar du här.

 

 

Avstånd från Kärlingesunds Gård med bil:

 • Marsipanladan, butik och kafé: 1,5 km
 • Lottas Lada, shopping på Skaftö: 3,9 km
 • Fiskebäckkil med livsmedelsaffär och restaurang Brygghuset: 7,5 km
 • Grundsund med restauranger och caféer: 11,4 km
 • Skaftö golfklubb: 6,8 km
 • Färjeläge mot Flatön: 6,6 km
 • Handelsman Flink, restaurang på Flatön: 11,4 km
 • Torp stora köpcenter med mängder av butiker: 24,9 km
 • Lysekil: 16,9 km
 • Uddevalla: 33,6 km
 • Göteborg: 106 km