Kärlingesunds moderna historia 1978-2016

 

10556436_280133712173645_2264717497209860148_n

 
Mats och Sigrids verk Kärlingesunds Gård har en historia präglad av enträgenhet och kreativitet ett viss mått av mänsklig galenskap i kombination med en lust till att skapa avtryck på jorden. Läs nedan deras egen berättelse om kursgårdens tillblivelse.

 

Det var en gång en gammal ladugård med trasigt tak, ruttna golv där hästar hade gjort både det ena och det andra och hönshus där hönorna och tuppen huserat som hönsfåglar gör och till slut blivit uppätna av räv, mård, mink och andra hönsälskande fyr- och tvåbenta varelser. För övrigt fanns det hö och halm som legat sedan 50-talet och som näppeligen längre ens kunde göra en ko glad även om kor i allmänhet är ganska förnöjsamma med det lilla. Så var det. Det såg inget vidare ut. I en del inredde Mats ett båtbyggeri där han byggde 5 olika träbåtar på 80-talet. På den tiden isolerade han verkstaden med just gammalt hö och halm eftersom det fanns i överflöd och var gratis. Men eftersom det nu är på det viset att vi människor är utrustade med en sorts mental spärr som fungerar på det viset att vi aldrig förstår i förväg vad vi ger oss in i och därför kan ge oss på ganska hopplösa projekt började vi 1995 med glatt mod att omvandla ladugården till något annat.

Vi drömde om att ordna med en verksamhet här hemma för att slippa åka hemifrån för att arbeta. Förmodligen låter det lite patetiskt men vi älskar denna underbara plats så mycket. Alltså – det var bara att sätta igång.

Mats skissade, byggde och svor medan Sigrid arbetade land och rike runt med sin bildpedagogik för att finansiera bygget. Tillsammans kastade vi ut allt hö och halm och led under lång period av svårartad hösnuva.

Det var hårda år. Men lyckan var stor när vi då fick en väl fungerande kursgård 1998. Eftersom Mats varit verksam som träbåtsbyggare avskydde han alla enkla lösningar, vinkelhaken var för länge sedan kastad, vinklar på rum och även sängar gjordes i allt annat än 90 grader för att förhöja trivsel och den där känslan när man går omkring i lokalerna att alltid kunna finna någon ny vinkel, detalj som man inte tidigare lagt märke till. Med småländsk envishet sattes ibland bräderna på diagonalen för att det inte skulle bli för enkelt.

Och var så säker, enkelt var det inte! Mycket byggdes också i ek, det fanns en hel del kvar från båtbyggartiden.

Under tiden har vi byggt mer. Den del som var kostallet har det blivit 5 tvåbäddsrum. Det gamla betonggolvet behövde sänkas och det blev ett riktigt skitjobb att hacka upp. För att inte tala om alla mastodontstenar som vi bar ut. För säkerhets skull släpade vi in en jättelik ekstam som efter 2 veckors ihärdigt slipande blev mjuk och go.

Jo, så är det alla fönster. När den omgivande naturen är så där vansinnigt vacker är alla mellanrum mellan fönster ett misslyckande. Så eftersom vi inte har ett glashus är det på ett sätt ett misslyckande.

Men sällan har väl världen skådat en kursgård som har lokaler som släpper in så mycket ljus och där man var man än befinner sig kan skåda den vackra natur som Kärlingesunds Gård befinner sig mitt i.

Sigrid, som är skolad i den Göteborgska kolorismen och är en mycket verksam konstnär, tog vid med färgsättning och målning. Vad vanliga dödliga vågar sig på med färgsättning är inget för Sigrid. Hennes fantastiska sinne för färger och stora kunskap innebär att allt är möjligt. Hennes teknik med trasor, svampar, tandborstar, Wettexdukar och till och med vanliga penslar är helt otrolig. Resultatet blir något man inte trodde fanns men som när man ser det väcker känslan av att visst är det så här det skall vara. Allt är målat med äggoljetempera som förutom att det är en av de mest hållbara färger även är mycket miljövänlig och sällsynt vacker.

Vid sidan om konsten är trädgårdarna Sigrids stora passion. Dels finns den gamla trädgården med stora knotiga fruktträd. En ny trädgård har också växt fram. Vi har tappat räkningen på antal rosenarter och allt annat som växer så det knakar i de mängder med hästgödsel som Sigrid släpat dit. Där finns det också skulpturer. Sommaren 2010 lade vi cirka 200 m2 markplattor i olika mönster på gångar och på öppna platser.